Sunday, January 8, 2012

Arròs Parellada a l'Elx amb l'Astrid


Seguint el recorregut turístic d'aquests dies avui toca paella, no és una gran idea per a un diumenge a la nit, però no queden més dies.

L’elecció, força limitada pel dia de la setmana, ha estat l'Elx, en un entorn de Barcelona, el Maremagnum, prou turístic i que ha millorat en els darrers anys.

Les varietats d'arròs que ofereixen són:

Rossejat de Fideus amb Llagostins i Peix de Roca i Napat d'Allioli (Fideu Fi) (13,50€)
Cassola d'Arròs Caldós amb Llamàntol (24,40€)
Arròs amb Crosta d'Elx de Pollastre i Embotit amb Gratinat d'Ou (12,10€)
Paella Mixta de Pollastre i Marisc (16,70€)
Arròs a Banda amb el seu Escamarlà i Llagostí Cuits (20,20€)
Paella Alacantina de Marisc (17,20€)
Arròs Negre d'Elx amb Calamarsets i Carxofa (14,50€)
Paella de Bacallà i Ceps (16,70€)
Fideuà Valenciana de Marisc (Fideu Gruixut) (17,50€)
Paella Pelada de Marisc (16,70€)
Nosaltres ens decantem per la versió Parellada, que també anomenen a València i molt afortunadament, senyoret. Per picar uns bunyols de bacallà (6,20€) i per veure l'únic vi alacantí de la carta Primitivo Quiles, Roble, amb Monastrell i Merlot.

Amb una sala agradable i buida el servei va ser justet però vàrem gaudir força, el bunyols molt bons i l’arròs molt correcte.

Elx
Maremagnum
Moll d’Espanya 5
Barcelona
Telf 932 258 117
Per cert, en el seu diccionari de gastronomia catalana, en Luján explica així l’origen de l’arròs Parellada:
L’arrós Parellada és degut a un gourmet de l’època, el senyor Julio Parellada, propietari del palau del carrer Canuda, actual seu de l’Ateneu Barceloní.
D’en Parellada, magnífic tipus de dandy, que dilapidà part de la seva fortuna en flors, perfums i galanteries més concretes, direm que era un gourmet sibarític, i en els seus darrers temps, amb el seu plastró de piqué i el seu clavell a la solapa, va ocupar, amb gran autoritat la taula del Suizo. Un bon dia, se li va acudir demanar-li al cambrer Jaume Carbellido un arròs especial, amb tots els entrebancs però sense ossos ni espines. Es va elaborar l’esmentat plat, que no és gens fàcil, i tornà a repetir la seva petició. Carbellido s’entenia amb la cuina a base de demanar “un Parellada”. Va popularitzar el plat i l’arròs Parellada fou incorporat a la minuta del Suizo. Aquesta paella fou elaborada a la perfecció per Joan Matas, el chef, i pel seu successor, Alexandre Domènech, fill d’aquest gran cuiner i tractadista culinari que fou Ignasi Domènech.

No comments: