Tuesday, September 11, 2012

Empanada de tonyina per la Nicole i l'Ashly

Sembla que aquest 11 de setembre serà força especial, i això representa un esforç afegit per explicar-lo a algú que arriba de les antípodes, com la Nicole i l’Ashly.

Tot i que dubto d’haver sabut transmetre perfectament la meva posició nacional, totes dues s’han afegit amb alegria i curiositat a la manifestació.

En previsió que arribarem tard, aquest matí he preparat una empanada gallega, que amb una mica d’amanida ens soluciona el sopar.

He optat per la versió més còmoda pel que fa al farcit, un bric de “Fritada”, ous durs, olives i tonyina, tot del Mercadona, només cal tallar els ous i les olives i remenar, només 5 minuts de feina.

Per la massa també he optat per la comoditat, farina de blat, aigua tèbia, un bon raig d’oli i sal. És cer que la recepta tradicional es fa barrejant farina de blat amb farina de sègol, que alguns substitueixen ara per farina de blat de moro, en una proporció de dos a un, però tampoc cal ser tant purista, pensem que l’Arguiñano, en el seu “1.069 Recetas” fa l’empanada amb pasta de full.

Pel que fa a la quantitat d’oli, també hi ha diverses alternatives, per exemple, a l’enciclopèdia Salvat de la cuina, parlen de 300 g de farina, 100 g de greix de porc, 1 dl d’oli, dos ous i 1 dl de vi blanc, massa greix segons la meva opinió. El vi blanc, per cert, no l’acostumes a trobar i pel que fa als ous, depèn del tipus de farcit que els trobes o no.

Només cal deixar reposar la massa una mica, estendre-la i col•locar-la en una safata sobre paper de forn. La cobrim amb el farcit i per sobre un altre làmina de massa, ambdues el més fines possibles. Tanquem els costats, jo ho faig a l’estil del Repulgue Argentí, pintem amb rovell d’ou i punxem el sobre amb una forquilla. Enfornem uns 40 minuts a 180 graus, si cal una mica més de daurat donem un cop de grill al final.

Ha estat una dia rodó, el temps esplèndid, la diada impressionant i la companyia de la Nicole i l’Ashly magnífica, llàstima que viuen tan lluny, literalment a les antípodes, a l’altre banda del mon.

No comments: