Friday, May 28, 2010

Brunyols 3


El tercer diumenge del mes de maig es celebra l’aplec de Sant Roc: missa, sardanes i una festa al idíl·lic entorn de l’ermita, ben net per a l’ocasió i amb les nevades muntanyes dels Pirineus com a teló de fons.

Els postres de la festa, brunyols, com no podia ser d’altre manera, són fruit d’una tasca col·lectiva, que estava força interessat a conèixer. Lamentablement vaig sortir del poble a quarts de vuit a fer una mica d’exercici, i quan vaig tornar, poc després de les deu, ja havien pastat la massa.

Així que vaig ser puntual, a les dues, per col·laborar en fregir-la, però el temps, encara fresc, va endarrerir una hora el procés de fermentació, fins deixar una massa, la consistència de la qual era la justa com per fer-los arribar més o menys sencers a la paella

En quatre grans cassoles plenes d’oli varem trigar unes tres hores en fregir tots els brunyols.

La recepta la vaig aconseguir gràcies a la gentilesa de l’Olga:

Brunyols per a dos kilograms de farina: 150 grams de llevat fort, 1 pot de llet condensada, 12 ous, 1 quart de litre d'anís, 1 quart de quilo de sucre, la pell de dues llimones, 150 grams de mantega, 50 grams de matafaluga, mig pot de sucre de vainilla, 1 sobre de Royal, 1 copeta de Calisay i un polsim de sal. Barrejar-ho tot i deixar-ho que pugi unes dues hores. Fregir la massa en 3 litres d'oli de gira-sol.
En la seva recepta no hi ha oli, tot i que, si més no les palanganes on els deixaven pujar, n'estaven amarades.

Així que ja tenim una altre recepta més per la col·lecció.

No comments: