Thursday, March 13, 2008

Chef Louis Szathmáry


Chef Louis va ser tota una celebritat al Estats Units, com a investigador, divulgador i com a chef i propietari del restaurant Bakery de Chicago. Nascut a Hongria, a Budapest, al 1919, on estudiar periodisme i psicologia, emigra a Amèrica al 1951 i entre d’altres mèrits va contribuir i dirigir el Culinary Archives & Museum a la Johnson & Wales University, va morir al 1996.

Columnista i prolífic autor, entre d’altres de The Chef’s Secret Cook Book,The New Chef’s Secret Cook Book, The Bakery Restaurant Cookbook, Antique American Cook Books o American Gastronomy, del que tinc un exemplar dedicat amb la seva característica signatura.

Bé doncs, ahir vaig sopar una hamburguesa i no vaig poder més que pensar amb Szathmáry, erudit apologista de l’hamburguesa com a gran invent americà, on es troba per primera vegada a una carta de 1836 del Delmonico’s de Nova York. Això li explicava a la Mireia quan m’ha comentat, - Hamburguesa? Nosaltres tota la vida li hem dit bistec rus.

Bistec rus, feia tant de temps que no sentia aquesta expressió...

No comments: